Nyitva tartás: Hétköznap: 8.00-19.00, Hétvégén: 9.00-11.00

+36 27 330-195 | +36 20 317-0988 Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Szűrővizsgálatok

SzűrővizsgálatokAz emberek esetén is igaz hogy a betegségek időben való megállapítása nagyságrendileg növeli a betegek gyógyulási, felépülési esélyeinket. Az állatorvoslásban ez  sokszorosan, még inkább igaz, hiszen az állatok képtelenek elmondani  a betegségek kezdeti stádiumában tapasztalható enyhe érzékenységet, rosszullétet, kellemetlenségeket. Szerencsére  azonban ma már kiválóan használható diagnosztikai eszközök, műszerek állnak a rendelkezésünkre, amely műszerek segítségével idelye korán kimutathatók a kezdeti stádiumban lévő betegségek.  A megelőző ill. időben történő kezelés nemcsak gazdaságosabb mint egy súlyos betegség kezelése, de sok kellemetlenségtől és szenvedéstől óvjuk meg így kedvencünket, sőt adott esetben életmentő is lehet egy megelőző vizsgálat.

A két legkiemeltebb korcsoport a szűrővizsgálatkok szempontjából a fiatal kutyák ill. az idősebb kutyák.

A fiatal kutyák szűrővizsgálatait néhány hónapos korban végezzük, az oltási programmal párhuzamosan. Az örökletes betegségek jó része ugyanis már ilyenkor kiszűrhető! Ennek két nagy jelentősége is van: Az egyik hogy az időben észrevett örökletes betegséget még a kialakulása előtt diagnosztizálva megakadályozhatjuk annak kifejlődését (pld. csípődiszplázia esetén!) A másik lényeges dolog hogy ha ebben a fiatal korban már észrevesszük hogy az eredetileg tenyésztésre szánt kutyánk örökletes betegséget hordoz akkor már ekkor  tudnunk kell róla, mielőtt komoly energiát és költséget fektetnénk a kiállításokra ill. későbbi tenyésztésre való felkészítésre.

Minden fiatal kutya számára ajánlott un. rutin kölyökkori szűrővizsgálat a diszplázia szűrés ill. az ultrahangos szívvizsgálat.

A tenyésztésre szánt kutyáknál ma már kötelezőek  az örökletes betegségek kiszűrésére irányuló vizsgálatok, amelyek hiányában a tenyésztés nem engedélyezett.

Klinikánk országos szinten is kiemelt szűrőállomás a tenyésztésre szánt kutyák számára, számos fajtaklubbal  szerződés alapján végezzük a szűrővizsgálatokat. A nálunk készült szűrések, a legbiztonságosabb körülmények között, a legmodernebb eszközökkel készülnek. A szűrések eredményéről ill. várható eredményéről (MKOE), rögtön tájékoztatást(MKOE) vagy igazolást adunk.

A leggyakrabban kért, tenyésztéshez szükséges szűrővizsgálatok:  a csípő ill. könyökdiszplázia-, a váll-, a térd-(vagy más néven patellaficam), a spondylózis-,  az örökletes szembetegségek- , PRA-, (SZEMNYOMÁSMÉRÉSSEL !!!), az ultrahangos szívszűrés-,a műszeres hallásvizsgálat-, légcsőszűkület-, a vesediszplázia-, cisztás vesebetegség-,  ill. a genetikai-( vérből megállapítható örökletes betegségek) szűrővizsgálatai.

Az általunk leggyakrabban szűrt fajták a golden retriever, a labrador, a cane corsó, a yorkshire terrier, a spánielek, a boxer, a vizslák, a westie, a bullterrier, a staffordshire terrier, a main…, a szetterek, a dobbermann, a bullmasztiff,

Az egyes fajtákat tekintve más-más az örökletes betegségek előfordulási aránya, ezért fajtákra bontva szoktuk ajánlani az egyes szűrőcsomagokat.

SzűrővizsgálatokAz idősebb kutyáknál, 5 éves kor fölött javasoljuk a szűrővizsgálatok elvégzését. Amikor egy kutya „megöregszik” jelentős változás állhat be az egyes szervfunkciók működésében: csökkenhet a máj ill. a vese funkciója, amely két létfontosságú szerv többek között a szervezet két fő méregtelenítő szerve is egyben.  Ezeknek a szerveknek a működése egy egyszerű, rutin vérvizsgálattal, helyben a kórházunkban, megoldható, néhány perc alatt.  Mindemellett vércukorszintet, hasnyálmirigy értéket is ellenőrzünk, az un. kisrutin vizsgálatnál. Az időben észrevett és kezelt  máj, vese ill. vércukor probléma sok sok évvel hosszabbíthatja meg kedvencünk életét!  Idős korban –hasonlóan az emberekhez – gyakran találkozunk szívbetegségekkel is. Az ultrahangos szívszűrő vizsgálattal időben kiszűrhető ezeknek a szívbetegségeknek a nagy része, megfelelő kezeléssel, odafigyeléssel sok évvel meghosszabbítható ill. életminőségében is javítható ezeknek a betegeknek az élete. Ugyancsak fontos lehet egy egy állatorvosi beavatkozás előtt ezeknek a szerveknek a vizsgálata az esetleges altatási komplikációk elkerülése végett. Ezt a vizsgálatot hívjuk az altatás előtti kivizsgálásnak, ami minden korban ajánlott, altatás előtt, mivel jelentősen csökkenthető ez által az altatás kockázata. Embereknél pld. ez a vizsgálat kötelező. Az időskori kivizsgálás utolsó része a daganat szűrő vizsgálat. Az utóbbi évtizedben megemelkedett a házi kedvencekben előforduló jó ill. rosszindulatú daganatok gyakorisága. A daganatos betegségekre is abszolút igaz hogy az időben észrevett és kezelt tumorok jó része ma már eredményesen kezelhető. Ez a szűrővizsgálat sokszor életmentő lehet.

A leírtak alapján javasolt szűrővizsgálatok:

1. A rutin kölyökkori szűrővizsgálat: diszplázia szűrés, ultrahangos szívszűrő vizsgálat.   Költsége most csak  19.900 Ft, ( 27 000 Ft helyett)!

2. A tenyésztéshez szükséges vizsgálatok:  csípő diszplázia-, könyökdiszplázia-, váll-, patella-, szív-, spondylózis-, hallás-, szem-, szemnyomás-, PRA-, vese-, genetikai szűrések. (árak az árlistában)

3. A rutin időskori kivizsgálás (szívvizsgálattal (ultrahang), vérvizsgálattal (GPT, CREA, GLU), daganatszűrő vizsgálattal (mellkas röntgennel, hasi ultrahanggal) – Altatás nélkül elvégezhetők! Költsége most csak  19.990 Ft (35 000 Ft helyett)!

4. Altatás előtti kivizsgálás (minden életkorban): szívultrahang ill. vérvizsgálat (GPT, CREA) – Altatás nélkül elvégezhetők!
Költsége most csak  9.800 Ft (15 000 Ft helyett)!

Mindamellett hogy a szűrővizsgálatok elvégzése a leghatékonyabb módszer a betegségek megelőzésére, kedvencünk életének meghosszabbítására, ezek a szűrővizsgálat csomagok költségeikben is kedvezményesebbek mintha ezeket a vizsgálatokat külön- külön megcsináltatnánk. Bizonyítottan gazdaságosabb öt éves kor fölött akár évente elvégezni egyszer a rutin szűrővizsgálatot, mintsem egy már kialakult súlyos betegség miatt élete végéig komoly kezeléseknek alávetni kedvencünket, amikor már csak a radikálisabb megoldások segíthetnek.