Nyitva tartás: Hétköznap: 8.00-19.00, Hétvégén: 9.00-11.00

+36 27 330-195 | +36 20 317-0988 Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Műszeres hallásvizsgálat

Műszeres hallásvizsgálatSok kutya és macskafajta esetén találkozhatunk süketséggel, ami nagymértékben ronthatja az állatok életminőségét ill. veszélyes szituációk okozója lehet ez a betegség. Több fajta esetén ez a süketség örökletes jellegű, ami azt jelenti hogy ezek az állatok genetikailag örökítik a betegséget, ezért ki kell őket zárni a tenyésztésből. Különösen érintett fajták az argentin dog, a francia és angol bulldog, a dalmata, a bullterrier, a bobtail, és a szetterek. Mind a kutyák mind a macskák esetén igaz, hogy a fehér szín előfordulása és dominanciája növeli a süketség előfordulási esélyét.

Tenyésztőként fontos tudnunk hogy a tenyésztésre szánt állataink jól hallanak-e ill. ugyancsak fontos tudnunk hogy az eladásra szánt kölykök között van-e süket kutya. Borzasztó kellemetlen szituációt eredményezhet hogy egy eladott kiskutyáról csak hónapok múlva derül ki hogy genetikailag süket. Ezért minden eladás előtt érdemes 8 hetes korban (előtte nem lehet!) elvégezni a műszeres hallásvizsgálatota korrekt tenyésztés érdekében. Amennyiben a tenyésztő ezt elmulasztotta, még időben a megvásárlás után ellenőriztessük kiskutyánk hallását a későbbi csalódások elkerülése végett, kiváltképp a tenyésztésre szánt kutyák esetén.

A nem tenyésztésre szánt , de rosszul halló kutyák esetén is érdemes műszeres hallásvizsgálatot végezni, hogy kiderüljön mi az oka a rossz hallásnak. Előfordulhat hogy a külső hallójárat betegsége csökkenti a hallás mértékét, ami kezeléssel javítható. Olyan is előfordulhat hogy semmi baj nincs a kutya hallásával, csak „lusta” követni a gazdi utasításait.

A műszeres hallásvizsgálatot egy speciális , agyi EEG hullámokat mérő BEAR-készülékkel végezzük (BEAR-teszt). A hallásvizsgálat eredményéről külfüldön is elismert igazolást adunk. A hallásvizsgálatot nyugtatóval, enyhe bódításban végezzük a környezet ingereinek kikapcsolása végett, ezért éhgyomorra célszerű hozni a vizsgálatra a kutyákat, macskákat.