Nyitva tartás: Hétköznap: 8.00-19.00, Hétvégén: 9.00-11.00

+36 27 330-195 | +36 20 317-0988 Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Térdszalagszakadás

A térdízületi elülső kereszt szalag szakadás, a kutyák leggyakoribb tartós sántasággal járó ortopédiai betegsége. A szalag szakadása súlyos, gyógyszerre nem, vagy csak átmenetileg javuló sántaságot eredményez. A betegség időben való felismerése rendkívül lényeges, hiszen a szalag szakadását követően kialakult térdizületi instabilitás súlyos, ill. bizonyos idő után már visszafordíthatatlan térdizületi károsodáshoz vezet, ami egy életre szóló súlyos sántaságot okozhat. A térdszalag szakadás diagnosztizálása gyakran nehézségekbe ütközik a nem kifejezetten ortopédiával foglalkozó állatorvosok számára. Ezért ha a kutya sántasága nem javul az állatorvos által adott fájdalom csillapítók hatására érdemes mihamarabb ortopédiával foglalkozó specialista segítségét kérni. Sebészeti központunkban nagy gyakorlattal és biztonsággal időben diagnosztizáljuk a térdszalag szakadásokat. A diagnózis pontos felállítását segítik a röntgen ill. szükséges esetben az ultrahang készülékeink is.

 A térdizületi elülső keresztező szalag szakadása kizárólag műtéti úton kezelhető, minden egyéb gyógyszeres kezelés hiába való és eredménytelen, a kutyák sípcsonti felületének ferde hajlásszöge miatt. (A hátra felé lejtő sípcsonti izfelszín miatt a térdizületet alkotó csontvégek elcsúsznak egymáshoz képest a szalag szakadását követően, ami súlyos porckárosodást eredményez.)

A műtét legfontosabb lépése a ferde, hátrafelé lejtő sípcsonti felület merőlegesre állítása a sípcsont tengelyéhez képest. Ezzel a módszerrel véglegesen stabilizálható a térdizület és biztosítható a jövőben a teljes értékű, fájdalommentes lábhasználat. Ezt a műtétet TPLO –műtétnek hívják (tibial plateau leveling oszteotomy) ami a világ legelterjedtebb és egyik legkorszerűbb műtéti megoldása, amit Magyarországon egyedülállóan klinikánkon végzünk közel 20 éves tapasztalattal, a nagytestű kutyáktól a miniatűr fajtákig bezárólag.

A TPLO műtéteket ettől az évtől kezdve már arthroszkóposan is el tudjuk végezni, ami még inkább lerövidítheti a felgyógyulási időt.

 

TérdszalagszakadásA TPLO műtét következtében sem sípcsont rövidülés, sem sípcsont szögbetörés nem alakul ki, ellentétben a más klinikákon alkalmazott CVTO műtéttel, ahol egy éket távolítanak el a kutyák sípcsontjából, ami miatt rövidül a sípcsont ill. szögbe törik a sípcsont tengelye, így a műtét nyoma esztétikailag is zavaró lehet.

Egy másik általunk ritkábban végzett térdszalag műtét az un. TTA, ahol szintén bemetszést ejtünk a sípcsonton, de itt az un. sípcsonti dudor előre mozdításával stabilizáljuk a térdízületet. Bár a TPLO-műtéthez képest valamivel előbb terheli a lábát a TTA műtéten átesett kutya, azonban a végleges gyógyulás a TPLO műtét után áll be hamarabb. A TTA műtét csak bizonyos esetekben használható. Nem használható a TTA pld. túlsúlyos, elhízott, idős vagy kistestű kutyák esetén, valamint nem használható a meredek sípcsontti platóval rendelkező kutyák esetén sem. A TTA műtétnél több a komplikációs lehetőség is (pld. ha később begyullad az implantátum, azt nem lehet egyszerűen eltávolítani. Ezért általában TPLO műtétet ajánlunk, de ha megfelel az előbbi feltételeknek a beteg úgy a TTA műtét is megoldható.

Klinikánkon egyáltalán nem használjuk már a „hagyományos” szalagpótlást, a térdszalag szakadás kezelésére, mivel a szalag szakadását kiváltó ok, a sípcsonti platóferdeség ebben az esetben megmarad. Meggyőződésünk, hogy ez a módszer, mindamellett, hogy nagyon fájdalmas is, sem rövid, sem hosszabb távon nem vezet a eredményre, a beültetett szalagok gyakori lazulása, szakadása, térdízületi arthrózisok kialakulása miatt.

Klinikánk egyedülállóan orvosi garanciát vállal arra hogy a nálunk végzett TPLO műtét után soha többet nem fog újra elszakadni az operált térdízület elülső keresztszalagja.