Nyitva tartás: Hétköznap: 8.00-19.00, Hétvégén: 9.00-11.00

+36 27 330-195 | +36 20 317-0988 Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Diszpláziaszűrés

DiszpláziaszűrésekA csípő ill. a könyökizületi diszplázia a nagytestű kutyák egyik leggyakoribb mozgásszervi betegsége. A betegség fiatal korban , kezdetben enyhe tünetekkel, enyhe mozgászavarral kezdődik, majd idősebb korban a csípőizületek súlyos kopása esetén komoly mozgászavarral járhat. Lényeges ezért már fiatal korban (4 vagy 6 hónaposan) elvégeztetni kedvencünk diszplázia előszűrését. Az ebben az életkorban észlelt csípőizületi diszplázia gyógyszeresen vagy műtétileg még időben kezelhető. Végleges diszplázia szűrést, ami ma már a korrekt kutyatenyésztés egyik alap feltétele egy éves kor után végzünk. lásd. www.diszplazia.hu

A négy hónaposan végzett diszpláziaszűrést az un. Penn-hip módszer alapján végezzük. Ezzel a módszerrel állapítható meg leghamarabb a csípőízületi diszplázia kialakulása.

Ráadásul ha négy hónapos korban diszplázia kialakulása állapítható meg, lehetőség van elvágezni az un. korai fancsonti fúzió  műtétet, ami a létező legenyhébb, legkevésbé invazív, legrövidebb, fájdalommentes beavatkozás, amivel a diszplázia kialakulása megelőzhető.

A hat hónapos előszűrésből szintén megállapítható a vagy már meglévő vagy kialakulófélben lévő diszplázia. Az ebben az életkorban észlelt diszplázia konzervatív úton vagy az un. HMO műtéttel kezelhető.

Az előszűrésekről részletes, három nyelvű igazolás készül helyben, amit a röntgennel együtt oda is adunk a tulajdonosoknak.

A rendelőintézetünk diszplázia szűréseit a világviszonylatban legbiztonságosabbnak tartott enyhe bódításban végezzük, a szűrést követően a kutyákat ébren adjuk haza.

A felnőttkori, végleges szűrések értékelési szempontjait részletesen elmagyarázzuk a tulajdonosoknak, a röntgeneket szükség szerint a Magyar Kisállat Ortopédiai Egyesülethez (MKOE) juttatjuk.

Sok fajtaklub ill. az MKOE hivatalos szűrőállomásaként a nálunk végzett diszplázia szűrések minőségi követelményeit garantáljuk. 

A csípőszűréshez hasonlóna rendszeresen végzünk könyökdiszplázia szűrést ill. válldiszplázia, váll OCD szűrést is. Az érintett nagytestű fajtákban (golden retriever, labrador, cane corzó, német juhász, border collie stb.)  az utóbbi években a könyökízületi diszplázia gyakorisága nem csak elérte de meg is haladta a csípődiszplázia gyakoriságát, ezért már az előszűrés ill. végleges szűrés alkalmával érdemes megvizsgálni a könyökízületeket is.

DiszpláziaszűrésekA diszplázia szűrések nem csak tenyésztési szempontból, hanem a sántaságdiagnosztika szempontjából is lényegesek. Mivel rendelőintézetünk kiemelt módon foglalkozik sántaságdiagnosztikával ill. diszplázia kezeléssel, ezért a mozgászavarral érkező kutyák esetében is gyakran végzünk diszplázia szűrő vizsgálatot. Ezekben az esetekben nem annyira a diszplázia igazolás, mint a sántaság pontos okának kivizsgálása a cél, ahol a diszplázia szűrést egy teljes sántaságvizsgálat előz meg.

Amennyiben nem a diszplázia, hanem más ortopédiai vagy neurológiai rendellenesség áll a sántaság hátterében, akkor is pontosan meg tudjuk határozni a sántaság okát ill. el tudjuk indítani annak kezelését.A diszplázia szűréseket rendelőintézetünkben kényelmes nyitvatartási időnknek megfelelően a hét minden napján (hétvégén is!), időpontra történő bejelentkezéssel végezzük.